Dolmanın etlisini de severim tabi ama biber dolması denince aklıma ilk zeytinyağlısı gelir. Küçük dolmalık biberler ılık yada soğuk ısıra ısıra yemenin zevki ayrı bir güzel bence. Yazın hem misafir menülerin de hem de evinizde kendi menüleriniz de sıkça tercih edebileceğiniz bir tarif.
MALZEMELER:
- 8 adet dolmalık biber ( mümkünse küçük boylarından )
- Her biber için 2 tatlı kaşığı pirinç. (her biber için 2 tatlı kaşığı koyduktan sonra 2 tatlı kaşığı daha ekledim bonus olarak)
- 2 adet soğan
- 2 adet domates
- Arzuya göre kuru nane yada taze nane (ben 2 - 3 dal taze nane kullandım)
- Kuş üzümü (ben çok sevmediğim için yarım avuç kadar attım)
- Tuz , karabiber , tarçın.
- 1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı
- 2 tatlı kaşığı zeytin yağı
- 1/2 adet limon
- 1 adet kesme şeker
YAPILIŞI:
- Soğanları yemeklik doğrayıp , tenceremizde sıvıyağ ile kavuruyoruz.
- Üzerine yıkadığımız pirinçleri ekleyip 1 -2 dk daha kavurup 3/4 bardak suyumuzu ilave ediyoruz (siz kullandığınız pirinç ölçüsüne göre su miktarını ayarlarsınız. pirinçler dolmanın içinde de pişeceği için pilav dan daha az su koyuyoruz.
- Tuz ekleyip kapağını kapatıp pilavımızı pişmeye bırakıyoruz.
- Suyunu çekince küçük doğradığımız domatesleri , ince doğradığımız nane yapraklarını , ılık suda biraz beklettiğimiz kuş üzümlerini , tarçın ve karabiberi ekleyip karıştırıyoruz.
- Bu arada yıkayıp içini oyduğumuz biberlerimize iç pilavımızdan paylaştırıp bir tencereye diziyoruz. Üzerlerine domates kabukları ile kapak yapabilirsiniz.
- Tencerede ki biberlerin üzerine zeytinyağımızı gezdiriyoruz , limon dilimlerini dizip altına 1/2 - 1 bardak kadar su koyuyoruz, birazda tuz ekleyip kapağını kapatıyoruz. Kaynayınca altını kısıp pişmesini bekliyoruz. Bu aşamada tencerenin başından çok fazla ayrılıp başka işlere dalmamanızı tavsiye ederim, her an dolmanızın dibi tutup bütün emeğiniz boşa gidebilir.
AFİYET OLSUN :))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder