10 Mayıs 2012 Perşembe

CUMALIKIZIK ve KAHVALTI


Evetttt sonunda bende gittim CUMALIKIZIK 'a. İyikide gitmişim sakin , küçücük , havası tertemiz , Uludağın gölgesinde sıcacık bir Osmanlı Köyü.
       Vadiler ve Uludağ arasında sıkışmış köylere Osmanlı zamanında Kızık köyleri denirmiş, tam 7 tane kızık köyü var , bu köylerden cuma namazı için Cumalıkızık'a gelindiği için adının Cumalıkızık olduğu söyleniyor. Cumalıkızık tarihi dokusunu korumuş bir köy , koruma ve restorasyon çalışmalarıda yapılıyor tabi . Tarihi dokusu dolayısıyla birçok dizi ve film içinde ev sahipliği yapıyor. Köy özellikle Kınalı Kar dizisi ile adını çok duyurmuş , dizinin geçtiği konakları gezme şansınız var ama en güzeli meşhur köy kahvaltısı. Herşey taptaze , mis gibi...
   İşte bu güzel köye bende uzun zamandır gitmek istiyordum . Eşim geçen sene gitmişdi işi dolayısı ile o günden beri aklımızda birlikte gitmek ama fırsat olmadı , havalar ısınsın dedik hep erteledik. Mart ayında gittik hava şansımıza çok güzeldi , tam bahar havası . Bursa ya gitmek İzmitten daha kolay ve kısa olduğu için, ailemi ziyarete gittiğimiz bir haftasonu annemle babamıda alıp gittikCumalıkızık'a .
         Çok düzenli ve güzel bir köy , çok iyi korunmuş . Köyün içine araba ile girilmiyor girişte otopark var oraya bırakıyorsunuz , girer girmez pazar çıkıyor karşınıza sağlı sollu köylüler yiyecekler , hediyelik eşyalar satıyorlar . Kahvaltısı meşhur olduğu için yol üzerinde nerdeyse her dükkanda kahvaltı var .Biz Kınalı Kar Konağında kahvaltımızı ettik. 4 kişilik kahvaltı istedik. Bal , reçel , yeşil ve siyah zeytin , 3 çeşit peynir (köy peyniri , çerkez peyniri , tulum peyniri ) , kaymak , tereyağ , domates , salatalık , omlet , zeytinyağlı sarma , sigara böreği, çemen. Herşey çok bol ve lezzetliydi . Reçelin tadı damağımda kaldı , muhteşem bir ahududu reçelleri vardı. Eşim bal ve tereyağını , annem ve babam zeytinyağı ve tulum peynirini çok beğendi. Köy ekmeğide çok güzeldi tazecik. Gözlemeleride çok meşhur ama onun tadına bakamadık , bir daha ki gidişimize inşallah . Burda yaptığımız harika kahvaltıdan sonra önce kahvaltı ettiğimiz konağı sonra bütün köyü dolaştık.


Köylülerin nerdeyse hepsi kapısının önünde birşeyler satıyor. Çeşit çeşit reçeller , erişte , kuskus , bal , polen , ekmek , baklava , sarma bunların haricinde hediyelik eşyalar, magnetler , anahtarlıklar , aynalar , kavallar...vb.

 Tarihi bir köy olduğu için insan konakların önünden falan geçerken insan kendini bir Osmanlı filminde zannediyor. Köyün içinde gezerken turist kafileleri ile dekarşılaşmanız çok doğal . Otobüslerle yabancı turistler geliyor gezmeye .Gerçekten güzel dolu dolu geçen bir gün oldu bizim için. Yediklerimiz de gördüklerimizde bizi hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Annem ve babamda bu geziden mutlu olduklarını sıkça dile getirip teşekkür ettiği için eşim ile benden mutlusu yok. Bu gezinin tekrarınıda mutlaka yapacağız.






Kınalı Kar Konağından köy manzarası



Bu da konakdaki güzel inek :))
Annemle oturduğumuz yerden bayağı bir sevdik . Ama bakışlar süper. :))










Mutlaka gidip görmelisiniz , kahvaltı etmeyide ihmal etmeyin :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder